Grunddeg till 2 stycken bröd:
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning.
Smula jästen i en bunke och rör ut den med vatten, olja, honung och salt. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta samman till en deg som knådas i 5 minuter. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ungefär 45 minuter. Häll ut degen på mjölad bänk och dela den i två bitar. Knåda lite grann och platta ut delarna till en 1½ cm tjock kaka. Låt jäsa till dubbel storlek (cirka 30 minuter) under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i botten. Tryck med fingertopparna hål i degen. Ringa över olivolja och strö över flingsalt och eventuell smaksättning. Grädda focaccian i en 225 graders varm ugn i cirka 10 minuter eller tills den fått fin färg. Låt svalna på galler.
Receptet kommer från "A Piece of Cake".
Exempel på smaksättning: cocktailtomater, rödlök, oliver, vitlök och soltorkad tomat. Färska kryddor som basilika, timjan eller rosmarin är också goda smaksättare. Välj antingen en smaksättning eller en kombination av ett par stycken.
| Focaccia med tomat och basilika. |
Mums,focaccia är alltid gott! :)
SvaraRadera