Årets påsktårta blev en marängtårta med grädde och vindruvor som fyllning och dekoration. Enkelt, snabbt och gott.
Tårtan räcker till 8-10 bitar.
Botten
200 g nötkärnor (jag tog hasselnötter)
½ tsk bakpulver
4 äggvitor
2 ½ dl strösocker
Fyllning och garnering
3 dl vispgrädde
frukt eller bär
Rosta nötkärnorna i en stekpanna. Skaka hela tiden så att nötterna inte bränns. Lägg nötterna i en handduk och gnugga så att skalen lossnar. Hacka dem i en matberedare och blanda med bakpulvret. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar. Fortsätt att vispa tills smeten är blank och vit. Lägg bakplåtspapper i botten på en 20 x 30 cm stor långpanna. Vänd ner nötterna i marängsmeten och bred ut marängen i långpannan, men inte ända ut i kanterna. Spara ungefär 1 cm så att smeten får plats att utvidga sig under gräddningen. Grädda marängbottnen i mitten av en 150 grader varm ugn i cirka 40 minuter. Marängen ska få lite färg. Låt bottnen kallna i långpannan. Stjälp sedan upp den på ett galler och dra bort bakplåtspappret. Dela bottnen i två delar. Bred lite grädde på ena tårtbottnen och lägg på bär eller frukt. Lägg på nästa botten. Garnera med resten av grädden, bären eller frukten och serverera tårtan genast.
Underbar, underbar tårta nom nom. Jag fullkomligt älskar nötter i bakverk och tårtor! Detta sparar jag för att göra i framtiden, kram!
SvaraRaderaDen är riktigt god!! Kombinationen nötter och maräng är så gott. Utan tvekan en av mina favorittårtor. Kram
Radera