måndag 1 april 2013

Marängtårta med nötter

Årets påsktårta blev en marängtårta med grädde och vindruvor som fyllning och dekoration. Enkelt, snabbt och gott.

Tårtan räcker till 8-10 bitar.

Botten
200 g nötkärnor (jag tog hasselnötter)
½ tsk bakpulver
4 äggvitor
2 ½ dl strösocker

Fyllning och garnering
3 dl vispgrädde
frukt eller bär

Rosta nötkärnorna i en stekpanna. Skaka hela tiden så att nötterna inte bränns. Lägg nötterna i en handduk och gnugga så att skalen lossnar. Hacka dem i en matberedare och blanda med bakpulvret. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar. Fortsätt att vispa tills smeten är blank och vit. Lägg bakplåtspapper i botten på en 20 x 30 cm stor långpanna. Vänd ner nötterna i marängsmeten och bred ut marängen i långpannan, men inte ända ut i kanterna. Spara ungefär 1 cm så att smeten får plats att utvidga sig under gräddningen. Grädda marängbottnen i mitten av en 150 grader varm ugn i cirka 40 minuter. Marängen ska få lite färg. Låt bottnen kallna i långpannan. Stjälp sedan upp den på ett galler och dra bort bakplåtspappret. Dela bottnen i två delar. Bred lite grädde på ena tårtbottnen och lägg på bär eller frukt. Lägg på nästa botten. Garnera med resten av grädden, bären eller frukten och serverera tårtan genast.

2 kommentarer:

  1. Underbar, underbar tårta nom nom. Jag fullkomligt älskar nötter i bakverk och tårtor! Detta sparar jag för att göra i framtiden, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är riktigt god!! Kombinationen nötter och maräng är så gott. Utan tvekan en av mina favorittårtor. Kram

      Radera