söndag 4 december 2011

Moccatårtan som blev en pinocchiotårta

När min sambo fyllde år fick han välja vilken tårta han ville ha som födelsedagstårta. Det verkar som han har tröttnat på sugarpastetårtor, för han valde en moccatårta. Jaha, tänkte jag, moccatårta har jag aldrig gjort, men hur svårt kan det vara? Visserligen kan marängbottnarna spricka lite när de flyttas bort från plåtarna, men det syns ju inte eftersom det ska vara smörkräm emellan, över och runt omkring. (Säger hon som slängde fula kakor i sopsäcken innan hon kom på att det går att göra cake pops av dem.)

Nu visade det sig att det inte var marängbottnarna som var det svåra när man gör moccatårta, utan moccakrämen. Jag lyckades baka tre jättefina marängbottnar som bara låg där och väntade på att få en härlig moccakräm på sig, men tji fick jag. Moccakrämen skar sig på något underligt vis, trots att jag gjorde precis enligt receptet; äggulorna rördes ner, en i taget, och kaffet var avsvalnat. Det enda som skilde sig från receptet var att kaffet inte bryggdes (eftersom vi inte har någon kaffebryggare), utan pressades i kaffepressen.

Fyra timmar innan gästerna skulle komma slängde jag den förbaskade moccatårtan i soporna och ställde mig att baka en helt annan tårta: pinocchiotårta, eftersom det var det vi hade ingredienser hemma till och tid att baka. Vi hade nämligen både focaccia och pajer som väntade på att få komma in i ugnen.

Pinocchiotårtan blev helt ok. Inte den bästa tårta jag gjort, men inte heller den sämsta. (Vilken som är den sämsta tårta jag gjort är väl ganska uppenbart...) Marängen hade behövts vispas lite längre och det hade varit gott med färska bär i den vispade grädden, men tiden räckte helt enkelt inte till.

Något foto finns vare sig på misslyckad moccakräm eller på pinocchiotårtan, eftersom vi prioriterade att få maten färdig innan gästerna kom, men receptet på pinocchiotårtan kommer här:

75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
4 msk mjölk
(2 msk kakao)

5 äggvitor
2 dl socker
35 gram mandelspån

3 dl vispgrädde

Smörj ett bakplåtspapper och lägg det i en 30 x 40 cm stor långpanna. Rör smör och socker poröst och tillsätt äggulorna, en i taget, och rör en liten stund mellan varje. Blanda mjöl, bakpulver och eventuellt kakao och rör ner i äggsmeten tillsammans med mjölken. Bred ut smeten på långpannan.

Vispa vitorna och sockret till marängsmet och bred den över smeten i formen. Strö på mandelspånen. Grädda bottnen i en nedre eller i mitten av en 175 grader varm ugn i ungefär 20 minuter.

Låt kakan svalna något innan den lossnas från pappret och delas mitt itu. Vispa grädden och bred den på ena bottnen med marängsidan uppåt. Lägg den andra bottnen ovanpå, även den med marängsidan uppåt.

Receptet kommer från "Sju sorters kakor", men jag har valt att lägga till 2 msk kakao i receptet. Det går lika bra att ha smält choklad istället för kakao om man hellre vill det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar