lördag 23 mars 2013

Solbullar

Klassiska kanelbullar i all ära, men solbullar sitter också som en smäck. Fyllningen går att byta ut mot äppelmos eller sylt eller varför inte bara servera dem släta med socker på?

Till 18 bullar behövs:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl

1 sats hemmagjord vaniljkräm eller marsánkräm

Smör till pensling
Strösocker

Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm tillsammans med mjölken till den är fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös den med mjölken. Blanda ner strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ungefär 45-60 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 18 lika stora bitar. Forma bitarna till runda bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ungefär 45-60 minuter. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse med rundtyll och stick spritsen i varje bulle. Fyll bullen med lite kräm. Grädda bullarna i mitten av en 250 grader varm ugn i 6-8 minuter. Låt dem svalna. Innan serveringen penslas bullarna med smält smör och rullas i strösocker.

(Receptet kommer från Leila Lindholm).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar