onsdag 11 januari 2012

Danskt rågbröd

Först var jag väldigt skeptisk till det här brödet när jag läste receptet. Spiskummin i ett bröd? Kan det vara gott? Till slut tog nyfikenheten överhand och jag var bara tvungen att testa. Nu är det ett av våra favoritbröd här hemma och det smakar inte alls fredagsmys-tacos, utan bara saftigt och gott. Dessutom är det hållbart. Enligt Leila Lindhom ska det hålla 1-2 veckor i en påse.

Till 3 bröd behövs:
Deg 1
2 msk hela fänkålsfrön
2 msk hel anis
2 msk malen spiskummin
2 msk salt
5 dl kokhett vatten
4 dl rågkross
1 dl linfrö

Deg 2
75 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 ½ dl mörk sirap
4 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
9 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl

Deg 1: Stöt fänkålsfrön och anis i en mortel. Blanda alla ingredienser till deg 1 i en bunke. Täck noga med plastfilm och låt bunken stå i rumstemperatur i 1-3 dygn.

Deg 2: Lös upp jästen med vattnet. Tillsätt sirap, deg 1, solrosfrön, pumpakärnor och mjölet, lite i taget. Degen ska vara väldigt kladdig. Knåda degen med degkrok i maskin i cirka 30 minuter. Den ska fortfarande vara kladdig. Sätt ugnen på 250 grader. Klä tre avlånga brödformar med bakplåtspapper och häll degen i dem. Strö över lite rågmjöl och låt bröden jäsa i ungefär 30 minuter. Skär en skåra i varje bröd och grädda långt ner i ugnen i cirka 1½ timme. Spruta in lite vatten med en blomspruta under gräddningen för att få en fin skorpa på limporna. Täck bröden med aluminiumfolie efter 30 minuter, så att bröden inte bränns. Låt de färdiga limporna svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar