onsdag 4 april 2012

Rågsurbröd med äpple och valnötter

Här kommer ett recept på ett väldig gott och smakfyllt rågsurbröd med äpple och valnötter. Ett glas mjölk och en skiva vällagrad ost är allt som behövs till och du har frukosten räddad.

Till 2 stycken bröd behövs:
30 g jäst
6 dl ljummet vatten
2 msk salt
3 msk honung
3/4 dl rågsurdeg
6 dl rågsikt
2 dl grovt rågmjöl
5-6 dl vetemjöl
200 g valnötter
2 stora äpplen

Smula jästen i en bunke och lös upp den med vattnet. Tillsätt salt, honung och surdeg. Arbeta in mjölet, lite i taget. Knåda degen på medelhastighet i maskin tills den är elastisk, cirka 10 minuter. Hacka valnötterna mycket grovt och skala, kärna ur och tärna äpplena i sockerbitsstora bitar. Arbeta försiktigt in nötterna och äppelbitarna för hand i degen. Strö över lite vetemjöl och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, cirka 1½ timme. Knåda degen lätt och baka ut till två bröd. Låt bröden vila cirka 10 minuter innan du plattar ut degen och viker ihop den till en limpa. Lägg bröden med skarven nedåt på en väl mjölad skärbräda eller i väl mjölade bakformar. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 1-1½ timme. Lyft över bröden på en plåt (om du inte använder bakformar) och snitta eventuellt med en vass kniv. Sätt in bröden i mitten av en 250 graders varm ugn och släng in en 1 dl vatten i ugnsbotten för att få en fin skorpa på limporna. Sänk värmen till 220 grader och grädda i cirka 35 minuter.

 
(Receptet kommer från Leila Lindholm).

1 kommentar:

  1. Ser jättegott ut, just valnötter är så gott i bröd tycker jag! Däremot har jag inte testat äpple...

    SvaraRadera