lördag 20 oktober 2012

Fyriskaka

Ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen heter det ju. Det borde väl gälla bakverk med äpplen med, eller?? Hoppas går ju alltid, för äpple i kakor är riktigt smarrigt.

Den här goda Fyriskakan eller Äppelsockerkakan, som den också kallas, kommer från "Sju sorters kakor".

Till en kaka behövs:
125 g smör
1 ½ dl socker
2 ägg
2 ½ dl mjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk
3-4 äpplen
1-2 msk socker
kanel

Smöra och bröa en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Smält smöret och låt det svalna. Rör samman smöret med sockret och tillsätt äggen, ett i taget. Rör kraftigt mellan varje ägg. Tillsätt mjöl, bakpulver och mjölk och rör samman. Häll smeten i formen. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna skivor. Stick ner äppelskivorna tätt intill varandra i smeten. Strö över socker och kanel. Grädda långt ner i en 175 grader varm ugn i 30-40 minuter.

Fyriskaka

1 kommentar:

  1. Den här kakan alltså, vill ha NU! Jag får komma på besök känner jag... ;)

    SvaraRadera