söndag 14 oktober 2012

Paj med nötter och mandel

Den här pajen med nötter, mandel och kolasås är riktigt god. Servera den med en klick vispad grädde eller vaniljglass.

Mördeg:
150 g tärnat, kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk kallt vatten

Nyp ihop smör, vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta ihop till en deg som precis går ihop. Plasta in degen och låt den vila i kylen minst 30 minuter. Tryck ut degen i en smord pajform. Nagga botten av mördegen med en gaffel. Tryck fast en remsa aluminiumfolie på och över degkanten, så den inte sjunker ner under gräddningen. Grädda pajskalet i mitten av en 175 grader varm ugn. Efter ungefär 5 minuter tar du bort folien. Fortsätt sedan grädda ytterligare 5 minuter tills pajskalet är gyllene.

(Mördegsreceptet kommer från Leila Lindholm).

Fyllning:
250 g hasselnötter och mandel
2 dl socker
100 g smör
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
3 msk sirap

Rosta nötterna och mandeln 5-10 minuter i en 175 grader varm ugn. Passa dem så de inte bränns. Låt nötterna och mandeln svalna och gnugga dem mellan händera så att skalet på nötterna lossnar. Häll smör, kakao, vaniljsocker, mjöl, mjölk och sirap i en kastrull. Låt blandningen sjuda i 5-10 minuter under omrörning. Rör ner nötterna och mandeln och låt sjuda ytterligare i ett par minuter. Häll nötfyllningen i pajskalet och grädda i mitten av en 225 grader varm ugn i 8-10 minuter. Låt pajen svalna innan den serveras.

2 kommentarer:

  1. Mums, gillar nötter så detta borde vara himmelriket för en sådan som mig. Kram vännen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är riktigt smaskig, ett riktig lördagsgodis :) Kram!

      Radera