tisdag 1 maj 2012

Bröd med mandel och torkad frukt

Det här surdegsbrödet har en väldigt lång jästid. Det beror på att brödet är tungt och kompakt och därför behöver lite längre tid att jäsa. Brödet går att äta som det är, men är också gott att rosta.

Till 1 bröd behövs:
6 dl torkad frukt, till exempel russin, tranbär, aprikoser
25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl mörk sirap
1 1/4 dl msk salt
½ dl vetesurdeg
½ dl rågsurdeg
3 dl grovt rågmjöl
4-5 dl vetemjöl
3 dl sötmandel

Lägg russin och tranbär i blöt i cirka 30 minuter. Låt dem rinna av. Skär aprikoserna i mindre bitar. Lös upp jästen med det ljumma vattnet och tillsätt sirap, salt och de båda surdegarna. Tillsätt rågmjölet och lite vetemjöl i taget. Knåda degen på medelhastighet i maskin i ungefär 12 minuter. Arbeta in frukten och den hela mandeln för hand. Strö över lite vetemjöl och låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar. Baka ut degen till ett runt bröd och lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl. Låt jäsa under bakduk i cirka 1 ½ timme. Ställ plåten i mitten av en 250 grader varm ugn och släng in 1 dl vatten på botten av ugnen. Sänk värmen till 200 grader och grädda brödet i ungefär 45 minuter.


 (Receptet kommer från Leila Lindholm).

2 kommentarer:

  1. Men hur gott ser inte detta ut då? Går det bra med din surdeg?

    SvaraRadera
  2. Det är jättegott! Du får prova att baka det! Antar att det går lika bra att baka med bara en sorts surdeg. Annars går det bara bra med mina surdegar. De har hållt sig rätt många veckor nu och jag matar dem titt som tätt :) Tycker att rågsuren är aningens bättre än vetesuren.

    SvaraRadera