söndag 11 november 2012

Baguetter med lök

Baguetter med lök!? Kan det vara nåt? Ja, så tänkte i alla fall jag, men eftersom vi hade så mycket lök här hemma, så provade jag ändå. Och oj så goda baguetterna blev! Perfekta till en god soppa eller en sallad.


Receptet räcker till 4 baguetter
Deg 1:
5 g jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl

Deg 2:
15 g jäst
3 dl kallt vatten
1 sats deg 1
1 msk salt
1 msk strösocker
9-10 dl vetemjöl
3 stora gula lökar
2 msk smör
Flingsalt

Deg 1:
Lös upp jästen med vattnet. Tillsätt vetemjöl och rör tills den lösa degen är slät. Täck bunken med plast och låt jäsa i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.

Deg 2:
Skala och finhacka två av de tre lökarna och stek den mjuk i smöret. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt deg 1, salt, socker, surdeg, smörstekt lök och vetemjöl. Arbeta degen i maskin på låg hastighet i ungefär 15 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 1 ½ timme. Stjälp upp degen på välmjölat bakbord. Dela degen i fyra lika stora delar och tryck försiktigt ut varje del till en rektangel. Vik in långsidan, rulla ihop och spetsa till ändarna. Vrid baguetterna ett varv och lägg dem på plåt. Låt jäsa under bakduk i ungefär 1 timme. Skala och skiva den kvarvarande löken i mycket tunna skivor. Pensla baguetterna med vatten och strö över lökringar och flingsalt. Grädda i mitten av en 240 grader varm ugn. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader när baguetterna har fått lite färg. Total gräddningstid blir ungefär 30 minuter. Låt baguetterna svalna på galler utan bakduk.

(Receptet kommer från Leila Lindholm).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar