tisdag 6 november 2012

Tortano

Tortano är ett italienskt allt-i-ett-bröd som är perfekt att ha till lunch, picknick eller till buffén, eftersom det har pålägget i sig. Pålägget går att variera i all oändlighet: soltorkade tomater, mozzarella, fetaost, prosciutto, basilika, oliver. Listan kan göras lång. Ta det som du tycker är gott!

Grunddeg till ett bröd:
15 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 ½ msk flingsalt
2 ½ dl durumvete
4 dl vetemjöl

Förslag på fyllning:
200 g mozzarella
200 g prosciutto
1 dl oliver, urkärnade
1 kruka färsk basilika

Lös upp jästen med vattnet. Tillsätt olivolja, honung och flingsalt. Blanda i durumvete och tillsätt sedan vetemjölet, lite i taget, till degen går ihop till en eleastisk deg. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ungefär 40 minuter. Tryck ut degen till en 1 cm tjock rektangel. Kavla inte, för då trycks luften ur degen. Fyll brödet med fyllningen. Pensla kanten av degen med vatten och rulla ihop till en rulle som sedan formas till en krans. Låt brödet jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Ställ in plåten i mitten av en 250 grader varm ugn och sänk genast värmen till 200 grader. Grädda brödet i ungefär 30 minuter och låt det svalna på ett brödgaller.

(Receptet kommer från Leila Lindholm).

Nygräddat italiensk tortano med en massa gotter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar