lördag 19 januari 2013

Chokladkaffesemlor

Choklad och kaffe är gott var för sig och tillsammans blir de två en svårslagen kombination. Tänk dig då den kombinationen i form av en semla!



Till 12 stycken semlor behövs:
75 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl kakao
6-6 ½ dl vetemjöl
3/4 dl strösocker

ägg till pensling

Fyllning:
200 g mandelmassa
75 g mörk choklad
1 dl starkt avsvalnat kaffe

Chokladgrädde:
3 ½ dl vispgrädde
2 msk kakao
2 msk florsocker

kakao eller florsocker till pudring

Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen fingervarm. Smula ner jästen i en stor degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp. Blanda ner vaniljsocker, salt, kakao och lite i taget av mjölet. Tillsätt sockret och arbeta ihop till en ganska kladdig deg. Arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt på varm plats i minst 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 delar. Rulla bitarna till runda bollar som läggs på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk på varm plats i minst 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av en 200 grader ugn i 10-12 minuter. Låt de färdiggräddade bullarna svalna.

Riv mandelmassan till fyllningen grovt och hacka chokladen fint. Skär eller klipp ett lock av bullarna, gröp ur en del av inkråmet och blanda med mandelmassan och chokladen. Rör ner kaffet och blanda till en ganska tjock smet. Fyll blandningen i de urgröpta bullarna. Vispa grädden tillsammans med kakao och florsocker och spritsa ut lite på varje bulle. Sätt tillbaka locket och pudra med kakao eller florsocker.

(Receptet kommer från boken "Semlor" av Mia Öhrn.)


Vilken ska jag välja?


2 kommentarer:

  1. Men gud så gott det låter, hade maken älskat eftersom han tycker om kaffe så in i... kram!

    SvaraRadera