söndag 27 januari 2013

Sommarsemlor med hallon och blåbär

Så här mitt i vintern är det lätt att längta till sommaren. De här semlorna har en smak av sommaren med hallon i fyllningen och blåbär i grädden. Att det dessutom är mald sötmandel i bullen gör dem extra goda. Ta en tugga och njut av sommaren i semmelform!

Till 12 stycken semlor behövs:
1 dl sötmandel
25 g jäst
75 g smör
2 ½ dl mjölk
½ dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
6 ½ -7 dl vetemjöl
ägg till pensling

Fyllning:
1 ½ dl hallonsylt
200 g mandelmassa

Blåbärsgrädde:
3 dl vispgrädde
2 dl blåbär, färska eller frysta och tinade
eventuellt lite strösocker till bären

florsocker till pudring

Skålla, skala och mal mandeln. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm. Lös upp jästen i degspadet. Rör ner socker, vaniljsocker, salt och det mesta av mjölet i degspadet. Arbeta degen ordentligt, cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Knåda till sist ner den malda mandeln och låt degen jäsa under bakduk i minst 40 minuter. Dela degen i 12 bitar och rulla bitarna till runda bullar. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter på varm plats. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av en 200 grader varm ugn i 10-12 minuter. Låt bullarna svalna.

Skär eller klipp ett litet lock på bullarna och gröp ur en del av inkråmet. Blanda inkråmet med hallonsylt och grovt riven mandelmassa. Fördela blandningen i de urgröpta bullarna. Vispa grädden, söta eventuellt blåbären med lite socker och blanda dem med grädden. Spritsa eller lägg en klick grädde på varje bulle och sätt tillbaka locket och pudra med florsocker.

(Receptet kommer från boken "Semlor" av Mia Öhrn.)


Semlor med hallon och blåbär.

2 kommentarer:

  1. Så gott, nu längtar man verkligen efter värmen :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmmm, det hade varit skönt med lite sol nu. Kram

      Radera