lördag 25 augusti 2012

Frallor med dinkel

De här frallorna är bakade med urvetet dinkel. Vad är då dinkel och varför är det så bra? Jo, dinkel (eller spelt som det också kallas) är en underart till vete som har uppstått genom en naturlig korsning av det urgamla enkornsvetet och olika gräsarter. Dinkel har inte genomgott någon förädling. Därför har de ursprungliga egenskaperna bevarats.

Dinkel påstås vara nyttigare än vanligt vete, eftersom det innehåller höga halter av järn och B-vitaminer. Dessutom innehåller dinkel mer vattenlösliga proteiner vilket gör dinkel mer lättsmält än vete.

Till 14 frallebullar behövs följande:
35 g jäst
1 tsk kummin
1 tsk anis
50 g smör
2 msk honung
3 dl kallt vatten
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
2 tsk flingsalt
1 dl dinkelfullkornsmjöl
1 dl grahamsmjöl
2 dl siktat dinkelmjöl
4-5 dl vetemjöl

Ägg till pensling
Flingsalt, solrosfrön och pumpakärnor

Smula jästen i en bunke. Stöt kryddorna i en mortel. Smält smöret tillsammans med kryddorna och honungen. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt det kalla vattnet. Häll vätskan över jästen och blanda tills jästen är upplöst. Rosta solrosfrön, pumpakärnor och flingsalt i en torr kastrull och tillsätt i degvätskan. Blanda ner mjölet, lite i taget, och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Den ska vara lite kladdigare än en "vanlig" deg. Arbeta degen långsamt i maskin i cirka 20 minuter. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter. Häll ut degen på mjölad bänk och dela den i 14 delar. Låt jäsa under bakduk på en bakplåtspappersklädd plåt i ungefär en timme. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över flingsalt, solrosfrö och pumpakärnor. Grädda bullarna i mitten av en 200 grader varm ugn i cirka 10 minuter.

(Recepetet kommer från Leila Lindholm).

1 kommentar: