tisdag 13 december 2011

Jitterbuggare med pepparkakssmak

Jitterbuggare med pepparkakssmak? Kan det vara nåt? Ja, det kan det minsann! I alla fall nu till jul. Det här receptet är en blandning av flera olika jitterbuggsrecept som jag har bakat i alla mina dar. Nåja, så gammal är jag väl kanske inte, men några varianter av jitterbuggare har jag hunnit provat på. Man kan väl säga att det här är egen blandning; the best of the best :) Håll till godo!

Till 30 stycken jitterbuggare behövs:
1 dl strösocker
ca 5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
½ tsk malen kryddnejlika
250 g smör
1 äggula

2 äggvitor
1 dl strösocker

Blanda socker, vetemjöl, bakpulver, kryddor och smör i en matberedare. Tillsätt äggulan. Linda in degen i platsfolie och ställ den i kylskåpet i cirka 30 minuter. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut varje del på bakplåtspapper till en cirka ½ cm tjock rektangel. Bred ut marängen och rulla med hjälp av bakplåtspapprena ihop till två rulltårtor. Lägg rullarna på en skärbräda och ställ dem kallt i cirka 30 minuter. Skär rullarna i 1 cm tjocka skivor och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i en 175 grader varm ugn i ungefär 15 minuter.



3 kommentarer:

  1. Spännande! Dom ser goda ut :)

    SvaraRadera
  2. Tackar, tackar! Tog med några till jobbet och de uppskattade dem. Ifs hade de aldrig smakat jitterbuggare, så de hade inte nåt att jämföra med :)

    SvaraRadera