söndag 11 december 2011

Rosmaringrissini

Min sambo fyllde 35 häromdagen och vi bjöd på italiensk buffé för våra nära och kära. Focaccia var ett självklart val när vi bestämde bröd till maten, men vi ville ha något mer att knapra på så det fick bli grissinis också.

Till 30 stycken grissinis behövs:
25 g jäst
1½ dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 tsk strösocker
1 äggvita
½ dl olivolja
2 kvistar färsk rosmarin
6 dl vetemjöl

Flingsalt och hackad rosmarin

Lös upp jästen med vattnet i en bunke. Blanda ner salt, socker, äggvita, olja och finhackad rosmarin. Tillsätt mjölet, lite i taget, och blanda tills degen gått ihop. Låt jäsa under bakduk i ungefär 1½ timme. Stjälp upp degen på mjölad bänk och dela den i mindre bitar som rullas ut till smala längder, ungefär så smala som en penna. Pensla längderna med vatten och strö över flingsalt och hackad rosmarin. Grädda i mitten av en 175 grader varm ugn i cirka 25 minuter.

Tips: Det är gott att byta ut rosmarinen som strös på mot sesam- eller vallmofrön.

Receptet kommer från Leila Lindholms "A Piece of Cake".


Grissinis med sesamfrön och rosmarin

3 kommentarer:

  1. Ser gott ut, hälsa o gratta från oss/kram Ulrika o Robert

    SvaraRadera
  2. Har bara gjort grissini en gång för många herrans år sedan! Tack för påminnelsen, förstår att hembakade är mycket godare än köpe!

    SvaraRadera
  3. Ulrika o Robert: Tackar :) Han hälsar och tackar!

    Amy: De är lätta att göra med!

    SvaraRadera