fredag 4 november 2011

Chapati

Vi fortsatte på det indiska temat från förra helgen och åt indiskt även ikväll för att fira fredagen. Ikväll blev det inte naan utan chapatibröd till maten. Fördelen med chapati är att de går fort att göra, eftersom de inte behöver jäsa.

Chapati är ett enkelt, ganska smaklöst bröd, men till en smakrik gryta är det jättegott.

Till 10 bröd behövs:
3 dl finmalet rågmjöl och/eller grahamsmjöl (Jag tog 3/4 rågsikt och 1/4 grahamsmjöl.)
1 ½ dl vatten
½ tsk salt
2 msk olja
Vetemjöl till utbakningen

Häll mjölet i en bunke och tillsätt vattnet lite i taget. Knåda degen tills den är fast och lite "studsig". Tillsätt saltet och oljan mot slutet. Låt, om du har tid, degen vila i 30 minuter. Dela degen i tio lika stora delar som rullas ut till små bollar. Doppa bollarna i vetemjöl och kavla ut till riktigt tunna "pannkakor", 20-25 cm i diameter. Använd rejält med vetemjöl under utkavlingen, både över och under kakan. Borsta bort överflödigt mjöl innan gräddningen. Grädda chapatin i en mycket het och torr gjutjärnspanna. Låt brödet bubbla upp innan det snabbt vänds för att den andra sidan ska få fin färg. Servera genast eller förvara dem i en handduk så att de håller sig mjuka och varma fram till serveringen.

Receptet kommer från "Masala - en resa till Indiens kök".


Färdiggräddade och redo att ätas.

2 kommentarer:

  1. Finfina! Ska också ha chapati på min blogg inom det närmaste :) Du hann före dock!

    SvaraRadera
  2. Tack Amy! Dina kommentarer när jag bakar indiskt värmer extra mycket. S

    ka bli spännande att se ditt chapatirecept!

    SvaraRadera