Till ett bröd behövs:
4 ½ dl filmjölk eller naturell yoghurt
1 dl mörk sirap
1 dl grovt hackade torkade aprikoser eller fikon
1 dl grovt hackade hasselnötter
1 dl russin
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl havregryn
2 ½ dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrö
1 ½ tsk salt
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor
Havregryn
Blanda fil och sirap i en bunke. Blanda ner alla övriga ingredienser. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker ut över kanterna. Fyll formen med smet och strö över lite havregryn. Grädda i mitten av en 200 graders varm ugn i cirka 45 minuter. Stjälp upp bröden och låt svalna under bakduk.
Den här gången struntade jag i frukt och nötter och lade istället i desto mer linfrö och solrosfrö. |
Jag gillar också det här brödet och det finns ju som sagt i många varianter. Jag har gjort en utan mjölk till när min yngsta dotter var allergisk mot mjölk. Blev nästan ännu godare.
SvaraRaderaMaria: Vad hade du för vätska då? Vatten? Måste prova det nångång!
SvaraRadera