måndag 21 november 2011

Turbosnabb filmjölkslimpa

Det här receptet från Leila Lindholm är nog världens enklaste. Det går dessutom att variera i det oändliga genom att till exempel byta ut hasselnötterna mot mandel eller andra nötter. Eller varför inte byta ut solrosfröna mot pumpafrön? Eller byta ut lite mot vetemjölet mot lite grahamsgryn eller lite rågsikt? Det är också gott att ha lingonsylt eller rårivna morötter i brödet. Det är ett riktigt "man-tager-vad-man-haver-bröd" som kräver ytterst lite arbete i köket, eftersom allt blandas i samma bunke. Det går dessutom snabbt att göra, eftersom degen inte ska jäsa.

Till ett bröd behövs:
4 ½ dl filmjölk eller naturell yoghurt
1 dl mörk sirap
1 dl grovt hackade torkade aprikoser eller fikon
1 dl grovt hackade hasselnötter
1 dl russin
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl havregryn
2 ½ dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrö
1 ½ tsk salt
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor

Havregryn

Blanda fil och sirap i en bunke. Blanda ner alla övriga ingredienser. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker ut över kanterna. Fyll formen med smet och strö över lite havregryn. Grädda i mitten av en 200 graders varm ugn i cirka 45 minuter. Stjälp upp bröden och låt svalna under bakduk.

Den här gången struntade jag i frukt och nötter och lade
istället i desto mer linfrö och solrosfrö.

2 kommentarer:

  1. Jag gillar också det här brödet och det finns ju som sagt i många varianter. Jag har gjort en utan mjölk till när min yngsta dotter var allergisk mot mjölk. Blev nästan ännu godare.

    SvaraRadera
  2. Maria: Vad hade du för vätska då? Vatten? Måste prova det nångång!

    SvaraRadera