fredag 18 november 2011

A Beginners Guide to Cake Pops

Kaka på pinne, kan det vara nåt? Ja, det kan det minsann! Fördelen med cake pops jämfört med cupcakes är att de är så små att man faktiskt får äta många :)

Till cake pops behövs följande:
1. bas (muffins, sockerkaka eller tårtbotten, gärna smaksatt)
2. smaksättning (till exempel smörkräm, cream cheese eller nutella)
3. smält choklad
4. eventuell dekoration (till exempel strössel, kokos, hackade nötter eller färgat socker)

De cake pops jag gör har oftast en bas av muffins smaksatt med citron, vanilj, choklad eller kaffe. Mina favoriter är citroncupcakes eller enkla chokladcupcakes. Fördelen med den sistnämnda som bas är att det går att göra en sats och dela upp den i olika smaker. På så vis blir det flera baser i en smäll :)

Beroende på hur torr basen är behövs olika mycket smaksättning. Några matskedar till en sockerkaka brukar vara en bra riktlinje, men prova dig fram för att få till en bra konsistens. Smörkrämen får gärna ha samma smaksättning som basen för att förstärka smaken. Gillar du dammsugare är det gott att blanda i lite arrak.

Smula ner den avsvalnade kakan i en bunke och blanda med smaksättningen. Vispa med elvisp till en ganska hård deg. (Är degen för lös är det lätt att bollarna ramlar av från pinnarna.) Rulla till ett par centimeter stora bollar som ställs i frysen i minst 30 minuter, gärna längre. Har jag tid brukar jag göra bollarna kvällen före och ställer in dem i  kylen över natten innan jag doppar dem i den smälta chokladen.

Smält vit eller mörk choklad i vattenbad. Jag har provat att smälta chokladen tillsammans med lite kokosfett, men tyckte inte att det blev bra, eftersom chokladen blev alldeles för lös och det blev choklad i halva köket.

Doppa ena änden av en avklippt grillpinne i chokladen och stick ner i en boll. Vänta en stund, så att chokladen har stelnat, innan hela bollen doppas i smält choklad. Låt chokladen rinna av och rulla bollen i till exempel strössel. Stoppa ner pinnen i ett stycke frigolit eller en skål med socker och ställ i kylskåp för att stelna.

Tips 1: Är degen för lös; ställ då bollarna i kylen 10-15 minuter efter att de fått pinnen nerstucken i sig, för att förhindra att bollen ramlar av från pinnen när den doppas i chokladen. Låt dem bara stå i rumstemperatur ett par minuter innan du doppar hela bollen i smält choklad så att chokladen inte krackelerar.

Tips 2: Skulle cake popsen ramla av från pinnarna går det bra att göra upp-och-ned-vända cake pops. Det vill säga lägga bollarna i knäck- eller småbrödsformar, så att pinnarna kommer uppåt istället för nedåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar