tisdag 15 november 2011

Focaccia

Jag hittade lite jäst i kylen och satte därför igång ett focacciabak på kvällskvisten. Focaccian är god att äta som den är eller med smaksättning (se nedan).

Grunddeg till 2 stycken bröd:
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl

Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning.

Smula jästen i en bunke och rör ut den med vatten, olja, honung och salt. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta samman till en deg som knådas i 5 minuter. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ungefär 45 minuter. Häll ut degen på mjölad bänk och dela den i två bitar. Knåda lite grann och platta ut delarna till en 1½ cm tjock kaka. Låt jäsa till dubbel storlek (cirka 30 minuter) under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i botten. Tryck med fingertopparna hål i degen. Ringa över olivolja och strö över flingsalt och eventuell smaksättning. Grädda focaccian i en 225 graders varm ugn i cirka 10 minuter eller tills den fått fin färg. Låt svalna på galler.

Receptet kommer från "A Piece of Cake".

Exempel på smaksättning: cocktailtomater, rödlök, oliver, vitlök och soltorkad tomat. Färska kryddor som basilika, timjan eller rosmarin är också goda smaksättare. Välj antingen en smaksättning eller en kombination av ett par stycken.

Focaccia med tomat och basilika.

1 kommentar: