lördag 15 oktober 2011

Formfranska

Helgens bakprojekt blev två stycken formfranskor från Leila Lindholms bok "A Piece of Cake". Bröden är enkla att göra och är riktigt goda, både att rosta eller att äta som de är.

Till två bröd behövs:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk honung
2 tsk ljus sirap
1 dl olivolja
1 ½ msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
10-11 dl vetemjöl

Smör och sesam- eller vallmofrön
Flingsalt

Sätt ugnen på 200 grader. Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen är löst och tillsätt honung, sirap, olivolja och flingsalt. Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta degen smidig. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk (cirka 40 minuter). Smöra och bröa två avlånga formar med sesam- eller vallmofrön. Dela degen i två delar. Knåda ut till längder och lägg limporna i brödformarna. Låt bröden jäsa till dubbel storlek under bakduk (cirka 30 minuter). Pensla limporna med vatten, strö över lite flingsalt och gör ett längsgående snitt. Grädda bröden i mitten av ugnen i ungefär 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Jag har gjort det här receptet många gånger och använt både vallmo- och sesamfrön till att bröa formarna med. Personligen tycker jag att blå vallmofrön är godast, trots att fröna fastnar i tänderna.

Enligt receptet ska man göra ett snitt på längden på limporna, men när jag gör det så sjunker brödet alltid ihop och blir fult, som på bilden. Nästa gång ska jag strunta i det där snittet för att förhoppningsvis få fina, höga franskbröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar