söndag 30 oktober 2011

Scones

Vi bjöd på brunch i söndags och till det gjorde vi bland annat scones. Alla sconesen hade samma grunddeg, men olika smaksättningar: pumpa- och solrosfrön samt choklad.

Grunddeg till fyra scones:
4 dl vetemjöl
1 nypa salt
3/4 tsk bakpulver
1/4 dl strösocker
60 g kallt smör
½ ägg
1 dl mjölk

½ ägg och lite strösocker till pensling

Smaksättning 1
50 g grovt hackad mörk choklad

Smaksättning 2
3/4 dl solros- och pumpafrön

Blanda alla ingredienserna till grunddegen och respektive smaksättning. Dela degen i fyra lika stora delar och platta ut till runda kakor, cirka 10-12 cm i diameter. Pensla med uppvispat ägg och strö över socker. Grädda i ungefär 10 minuter i en 250 graders varm ugn.

Tips: om du har solros- och pumpafrön som smaksättning är det gott att strö över fröna som garnering innan du gräddar.

(Receptet på grunddegen kommer från Leila Lindholm).

Chokladscones till vänster och scones med pumpa- och solrosfrön till höger.




1 kommentar:

  1. Det är alltid gott med scones. Och choklad lät ju extra gottigt! :)
    Ska baka scones snart, har ett recept som jag aldrig testat!

    SvaraRadera