söndag 16 oktober 2011

Grunddeg för vetebullar

Det här receptet från "Sju sorters kakor" är oslagbart när det gäller vetebullar:

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk malen kardemumma
ca 1,3 liter vetemjöl

Smält fettet i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm tills allt är fingervarmt. Smula jästen i en bunke. Häll lite av degspadet över jästen och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av spadet och sedan salt, socker, kardemumma och nästan allt av mjölet. Arbeta degen blank och smidig och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek. Arbeta degen några minuter i bunken, stjälp sedan upp den på mjölad bänk och knåda in resten av mjölet. Nu är det bra att baka ut degen till snurror, släta bullar eller snäckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar